Doskonale zdajemy sobie sprawę jak ważna jest odpowiednia dieta dopasowana do stylu życia oraz stanu zdrowia. Dokładnie tak samo jest w przypadku osób które przeszły zawał serca – w ich diecie powinny nastąpić pewne zmiany.
Przeczytaj też: http://www.manukazdrowie.pl/dieta-po-zawale/
Lekko i nietłusto!
Przede wszystkim jednym z winowajców zawału jest cholesterol. Stąd warto teraz ograniczyć jego spożywanie. Wprowadźmy do diety więcej warzyw które możemy przyrządzać na różne sposoby. Pieczone z ziołami w piekarniku całkowicie zmieniają swój smak. Możemy tworzyć przeróżne pasty z ciecierzycy, groszku czy fasoli. Odpowiednie będą dla nas w tym momencie zupy krem z brokuła, kalafiora czy papryki. Możliwości jest wiele a ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia. Obecnie znajdziemy mnóstwo przepisów na warzywne dania do których możemy oczywiście dodać chude mięso czy ryby. Ważne, by unikać soli ale nie przypraw, gdyż dieta powinna być smaczna ponieważ chodzi o to, by zmienić nasze nawyki na stałe a nie na kilka dni. Powinniśmy unikać tłuszczów odzwierzęcych oraz czerwonego mięsa. Uważajmy też na jajka zawierające dużo cholesterolu.
Na deser owoce!
Osoby po zawale powinny unikać cukru, co jest prawdą więc oczywiście i tutaj liczy się umiar. Jednak w tym momencie potrzebujemy też błonnika dlatego warto również wprowadzić owoce, szczególnie sezonowe które zawierają ogromne dawki witamin, tak istotnych dla wzmocnienia osłabionego organizmu. Owoce zawierają też antyoksydanty co wzmacnia nasze naczynia krwionośne. Jedzmy więc truskawki, winogrona czy mandarynki. Powinniśmy też ograniczyć spożywanie jasnego pieczywa czy makaronu – zamieńmy na pełnoziarnisty. W przypadku wątpliwości, poradźmy się naszego lekarza co jeszcze warto wprowadzić do codziennej diety by wspomóc regenerację po zawale.
Przeczytaj też: http://www.czyzyny.pl/zawal-serca-przyczyny/